Naprawdę cudowne lody, znów z przepisu pana Davida Leibowitza (choć, jak zwykle, z pewnymi modyfikacjami), występujące pod mylnym mianem mrożonego wiśniowego jogurtu. Coś się takiego dziwnego dzieje, kiedy mrozimy owoce, cukier i jogurt, że przestają one smakować zwykłym owocowym jogurtem, a zmieniają się w coś pomiędzy lodami a sorbetem, o bardzo owocowym smaku i konsystencji prawdziwych włoskich gelato. Naprawdę POLECAM!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około 3/4 litra
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Fantastyczne lody wiśniowe - Opis przyrządzania:
Wiśnie płuczemy na sitku, otrząsamy z nadmiaru wody, drylujemy.
Wkładamy wiśnie do garnka, wsypujemy cukier i mieszamy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby owoce nie przywierały do dna garnka.
Kiedy wiśnie puszczą sok i się zagotują, gotujemy je jeszcze z 5 minut, aż wiśnie zmiękną. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przekładamy wiśnie wraz z sokiem do blendera i dodajemy jogurt. Miksujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na co namniej 2 godziny.
Zimną masę jogurtowo-wiśniową zamrażamy w maszynie do lodów, zgodnie z dołączoną instrukcją.
Po zamrożeniu przechowujemy lody, rzecz jasna, w zamrażalniku.
Pyszne w towarzystwie lodów waniliowych, z ciepłym sosem czekoladowym; z lodami kokosowymi i wiśniami z nalewki; jako nadzienie mrożonej tarty czekoladowej; jako środek bezowych lodowych sandwiczów... Ech.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Fantastyczne lody wiśniowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |