Świetne rodzinne danie: stawiamy na stole mięso usmażone z papryką, miseczki z kwaśną śmietaną, guacamole, salsą i tartym cheddarem i stos ciepłych tortilli. Każdy nakłada sobie na placek co chce, po czym zwija wszystko w rulon i próbuje zjeść tak, żeby jak najmniej nadzienia wyleciało na talerz (co rzadko się udaje).
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Fajitas - Opis przyrzÄ…dzania:
W ten sam sposób przyrządzamy fajitas ze schabem lub polędwiczką wieprzową (1kg), wołową polędwicą (1 kg) lub krewetkami (1 kg, bez główek i skorupek).
Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek. Kroimy najpierw w plastry, a potem w długie cienkie paski. Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok. Mieszamy razem w szklanej misce paski mięsa, skórkę i sok z limetek, cukier, oregano, dowolną ilość ostrej papryki (ja daję mało, ze względu na dzieci i samodzielnie sobie doprawiam Tabasco) i cynamon. Starannie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej pół godziny.
W tak zwanym międzyczasie czyścimy papryki z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Cebule obieramy i kroimy wzdłuż w "piórka".
2 duże patelnie stawiamy na sporym ogniu. Na każdą wlewamy 2 łyżki oleju. Na jedną patelnię wrzucamy paprykę z cebulą, solimy i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut. Na drugą patelnię wkładamy 1/3 mięsa i smażymy na rumiano na dużym ogniu. Kiedy porcja mięsa się usmaży, przekładamy ją do papryki, a na wolną patelnię wkładamy kolejną porcję. I tak dalej.
Usmażone mięso z papryką stawiamy na stole na podkładce. Do mięsa podajemy podgrzane w piecu lub kuchence mikrofalowej tortille, guacamole, salsę z pomidorów, kwaśną śmietanę i tarty ser. Każdy nakłada sobie na tortillę, co chce, po czym zwija w rulon i zjada.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Fajitas: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |