W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dziecinny rosół z makaronem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Dziecinny rosół z makaronem

Chyba wszędzie, gdzie istnieje tradycja gotowania rosołu, jest on symbolem tego prawdziwego, domowego, podnoszącego na duchu jedzenia. Dzieci lubią w nim chyba przede wszystkim makaron - chlupanie, pryskanie, ciamkanie i mlaskanie, nieodzownie z nim związane.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg kurzych skrzydeÅ‚ek
  • 2 marchewki
  • 2 gaÅ‚Ä…zki selera naciowego
  • cebula
  • pół pÄ™czka Å›wieżego tymianku
  • 2 gniazdka makaronu jajecznego
  • 150 g mrożonego groszku

Dziecinny rosół z makaronem - Opis przyrządzania:

Skrzydełka myjemy i wkłądamy do dużego garnka. Marchewki obieramy i kroimy w kawałki. Seler naciowy podobnie. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Warzywa i tymianek dokładamy do garnka i zalewamy wszystko zimną wodą tak, by sięgała 5 cm ponad teoretyczny poziom mięsa z warzywami (teoretyczny, gdyż wszystko zacznie w tej wodzie pływać i ciężko będzie wymierzyć; no ale mniej więcej). Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, by przyszły rosół ledwo pykał i pozostawiamy go w takim stanie na półtorej godziny. Po tym czasie przelewamy rosół przez cedzak do drugiego garnka. Warzywa wyrzucamy, zaś skrzydełka obieramy ze skóry i kości. Rosół przelewamy przez gęste sitko do czystego garnka. Wkładamy mięso ze skrzydełek i zagotowujemy. Wrzucamy makaron, połamany w kawałki, a gdy rosół znów się zagotuje, dorzucamy mrożony groszek. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą, a jak dzieci lubią, to i pieprzem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Dziecinny rosół z makaronem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Dziecinny rosół z makaronem przepisy:

  • Podstawowy wywar z kurczaka Podstawowy wywar z kurczaka
    Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
  • WoÅ‚owina na sznurku
    Klasyczne danie kuchni francuskiej (boeuf a la ficelle), z racji użycia prawdziwej wołowej polędwicy uchodzi w naszych czasach za danie luksusowe. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w gorącym bulionie tak, by nie dotykało dna. Razem z wołowiną gotujemy też warzywa, które posłużą nam potem za "garnitur". Prosto, ale luksusowo i elegancko. Klasycznie podaje się do mięsa tylko gotowane kartofelki, ale Polacy i Austriacy zapewne nie odmówią sobie mocnego, świeżego chrzanu!
  • Bulion z prawdziwkami
    Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
  • Zupa z kurczaka z bulgurem
    Pożywna zupa, wywodząca się z kuchni marokańskiej. *!*70*!*, kurczak, cytryna, pomidor - same dobre rzeczy, zaś dodatek cynamonu i spora ilość natki nadają temu daniu przynajmniej pozory autentyczności (a w każdym razie niecodzienny smak).
  • WoÅ‚owina duszona w czerwonym winie z galaretkÄ… porzeczkowÄ…
    Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: