W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dżem z sałatki owocowej

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Dżem z sałatki owocowej

Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2 banany
  • dojrzałe mango
  • 2 owoce kiwi
  • pomarańcza
  • limetka
  • 250-400 g cukru

Dżem z sałatki owocowej - Opis przyrządzania:

Ananas obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały środek, a miąższ kroimy w małe kawałik. Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Mango myjemy ibieramy ze skórki. Miąższ odcinamy od pestki i kroimy w małe kawalki. Kiwi myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienki półplasterki. Pomarańczę i limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i wyciskamy sok. Wszystkie owoce mieszamy w garnku do smażenia konfitur, wlewamy sok i wsypujemy cukier - najpierw 250 g, potem ewentualnie dodajemy więcej, co zależy od stopnia dojrzałości owoców i osobniczego upodobania do słodyczy. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy owoce, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy dżem na średnim ogniu (ewentualnie dodajemy więcej cukru), aż zgęstnieje - jakieś 20-30 minut. Wrzący dżem przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Kiedy dżem wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy nalepki. Dżem taki jest bardzo dobrym nadzieniem do naleśników lub babeczek z mało słodkiego kruchego ciasta.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Dżem z sałatki owocowej: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dżem z sałatki owocowej przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Chutney z mango nr 2
    Smaczny, słodko-ostry chutney, pasuje nie tylko do curry i innych dań mniej więcej indyjskich, ale także do pasztetów i mięs na zimno. Doskonały do rozmaitych dań z kaczki.
  • Deser z mango
    Plastry mango w cytrynowo-muszkatołowym syropie... Doskonałe do lodów.
  • Śniadaniowa sałatka
    Nieprawdopodobnie zdrowe śniadanie. Już bez żadnych dodatków energii powinno nam wystarczyć do południa, ale Amerykanie lubią do takiej sałatki spożyć jeszcze kilka ciepłych placuszków...




Podziel się linkiem:


Komentarze: