W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia zapiekana z fetÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Dynia zapiekana z fetÄ…

Słodko-słona dynia z chrupiącym wierzchem. Podajemy na główne danie, z ryżem lub sałatką z kuskusu i zieloną sałatą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • oliwa z oliwek
  • 200 g sera feta
  • 3 czubate Å‚yżki masÅ‚a
  • 4 kromki tostowego chleba
  • 85 g tartego parmezanu

Dynia zapiekana z fetÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy w plastry i usuwamy pestki wraz z włóknistym środkiem. Dynię układamy na blasze, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny, aż dynia zmięknie, ale będzie jeszcze al dente. Miąższ dyni odcinamy od skórki i kroimy w kawałki. Fetę kruszymy widelcem. Dużą formę do zapiekania smarujemy szczodrze masłem. Układamy kawałki dyni, przesypując serem feta. Na wierzch kładziemy resztę masła w małych kawałkach. Z chleba tostowego odcinamy skórkę. Miąższ wkładamy do malaksera i miksujemy na drobne okruchy. Mieszamy z parmezanem i posypujemy wierzch zapiekanki. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Wierzch zapiekanki powinien się zarumienić. Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia zapiekana z fetą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: