W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duszone pory

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Duszone pory

Rozpływające się w ustach pory są doskonałym dodatkiem właściwie do wszystkiego: kurczaka, wołowiny, ryby... Bardzo odpowiednia potrawa do podawania w zimie, kiedy wybór świeżych warzyw jest ograniczony.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 ładne pory
  • 50 g masła

Duszone pory - Opis przyrządzania:

Pory obieramy z wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na pół i odcinamy ciemnozielone końce. Bardzo starannie myjemy pod bieżącą wodą, wypłukując piasek spomiędzy liści. Kroimy na 3-centymetrowe kawałki. W solidnym rondlu roztapiamy masło. Wrzucamy osączone pory i mieszamy, by masło pokryło wszystkie kawałki. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy pory w maśle i we własnym soku, aż będą bardzo miękkie, pół godziny do 45 minut (zależy to od wielkości i wieku warzyw). Co jakiś czas mieszamy, sprawdzając, czy nie trzeba dolać kilku łyżek wody. Podajemy na gorąco do mięsa lub ryby.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Duszone pory: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Duszone pory przepisy:

  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Wiosenna kura
    Pieczenie drobiu z czymś aromatycznym wepchniętym pod skórkę jest bardzo efektywne i efektowne jednocześnie. Skóra ładnie się rumieni, zaś białe mięso pozostaje soczyste - jest nawilżane roztapiającą się przyprawą.
  • Flamiche z porami
    Flamiche z porami, czyli kisz z północnej Francji. Robię go często, gdyż w zimie mój ekologiczny koszyk z warzywkami pełen jest doskonałych porów.
  • Mój ulubiony koper włoski (zapiekany)
    Włoska zapiekanka z kopru i porów, ze sporą ilością parmezanu. Lubię zjeść do niej po prostu kawałek bagietki (pyszna kolacja, z kieliszkiem różowego wina), ale możemy tę zapiekankę potraktować też jako jarzynkę do mięsa, czy – jeszcze lepiej – ryby.




Podziel się linkiem:


Komentarze: