Rozpływające się w ustach pory są doskonałym dodatkiem właściwie do wszystkiego: kurczaka, wołowiny, ryby... Bardzo odpowiednia potrawa do podawania w zimie, kiedy wybór świeżych warzyw jest ograniczony.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Duszone pory - Opis przyrzÄ…dzania:
Pory obieramy z wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na pół i odcinamy ciemnozielone końce. Bardzo starannie myjemy pod bieżącą wodą, wypłukując piasek spomiędzy liści. Kroimy na 3-centymetrowe kawałki. W solidnym rondlu roztapiamy masło. Wrzucamy osączone pory i mieszamy, by masło pokryło wszystkie kawałki. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy pory w maśle i we własnym soku, aż będą bardzo miękkie, pół godziny do 45 minut (zależy to od wielkości i wieku warzyw). Co jakiś czas mieszamy, sprawdzając, czy nie trzeba dolać kilku łyżek wody. Podajemy na gorąco do mięsa lub ryby.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Duszone pory: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna