Tradycyjny deser bożonarodzeniowy w Danii - ciekawe swoją drogą, że w tak wielu krajach ryż na słodko jest wysoce cenionym deserem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Duński deser ryżowy (ris al mande) - Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do garnka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia (pilnujemy, żeby nie wykipiało!). Kiedy mleko zacznie się gotować, wsypujemy do niego cukier i ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie zupełnie miękki (próbujemy). Przelewamy ryż z mlekiem do płaskiego naczynia, żeby szybko wystygł. W czasie, gdyż deser stygnie, kroimy migdały wzdłuż na pół. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Kiedy ryż wystygnie, mieszamy go z migdałami, sherry i bitą śmietaną, przekładamy do ładnej miski (lub kilku miseczek) i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy zimny. Pyszny w lecie, ze świeżymi malinami!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Duński deser ryżowy (ris al mande): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna