W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dressing imbirowy z sezamem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Dressing imbirowy z sezamem

Jasny sos o dalekowschodnich korzeniach. Podajemy do owoców morza na zimno i warzyw - na przykład małych gotowanych w całości marchewek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Å‚yżeczka oleju sezamowego
  • 3 Å‚yżeczki octu ryżowego
  • pomaraÅ„cza
  • 2 Å‚yżeczki startego Å›wieżego imbiru
  • pół szklanki oleju z orzeszków ziemnych

Dressing imbirowy z sezamem - Opis przyrzÄ…dzania:

Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mały kawałek świeżego imbiru obieramy i ścieramy na drobnej tarce. W małej miseczce mieszamy olej sezamowy, ocet ryżowy, łyżeczkę startej skórki pomarańczowej, 2 łyżki soku z pomarańczy oraz imbir. Dobrze mieszamy. Cały czas mieszając, wlewamy cienkim strumieniem olej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dressing imbirowy z sezamem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Dressing imbirowy z sezamem przepisy:

  • Marynata azjatycka
    Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
  • Placki ziemniaczane jakby indyjskie
    Niby swojskie, a egzotyczne - świetne placuszki z indyjskimi przyprawami i zieloną papryką. Podajemy z raitą (np. ogórkową) i chutneyem (np. z dyni).
  • Krewetki z pieprzem syczuaÅ„skim
    Bardziej aromatyczny, niż ostry, pieprz syczuański nadaje krewetkom charakterystyczny, egzotyczny smak. Najlepiej podać takie krewetki na dużym talerzu, z masą serwetek do wycierania rąk.
  • Kurczak w kaszmirskim sosie maÅ›lanym
    Nie próbowałam jeszcze tego przepisu, ale zajmuje on pierwsze miejsce na liście "do zrobienia" zaraz po wielkanocnym szaleństwie schabowo-mazurkowym.
  • SaÅ‚atka z brokułów i kieÅ‚ków sojowych
    W moich warzywkach dość często pojawiają się kiełki sojowe - najwyraźniej łatwo je wyhodować, nawet w warunkach bio. Chyba nie sądzicie, że Dzieci albo Mąż jadają kiełki? Staram się więc uprzyjemnić sobie zdrowotne żywienie, a to jest właśnie jeden z przykładów (brokułów zresztą też nie chcą jeść...).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: