Wszystko z jednego garnka, a konkretnie patelni. Kawałki ryby, owinięte włoską szynką, i rumiane warzywa - pyszne i w dodatku całkiem good for you (jeśli nie liczyć smażenia).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dorsz smażony z warzywami - Opis przyrządzania:
RybÄ™ myjemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Szałwię myjemy i drobno siekamy.
Mieszamy razem skórkę i sok z cytrynę, szałwię i 3 łyżki oliwy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Polewamy marynatą rybę i odstawiamy na kwadransik.
W tak zwanym międzyczasie obieramy marchewkę i pietruszkę, myjemy i kroimy w długie cienkie paski.
Wyjmujemy dorsza z marynaty i owijamy każdy filet dwoma plasterkami szynki.
Stawiamy patelnię na sporym ogniu. Wlewamy marynatę i rozgrzewamy. Wrzucamy marchewkę z pietruszką i smażymy (na dużym ogniu i mieszając), aż warzywa zaczną się rumienić.
Zdejmujemy warzywa z patelni, wkładamy dorsza. Smażymy na rumiano, po mniej więcej 5 minut z każdej strony.
Wkładamy warzywa z powrotem na patelnię, chwilę podgrzewamy i natychmiast podajemy.
Do tego wystarczy bagietka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Dorsz smażony z warzywami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |