W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Deser gruszkowy z mascarpone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Deser gruszkowy z mascarpone

Wyjątkowo prosty i błyskawiczny deserek z gruszkami z syropu. Podajemy bardzo zimny, więc jeśli chcemy zrobić go w ostatniej chwili, to i gruszki i serek powinny być prosto z lodówki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kawałki imbiru w syropie
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżki brandy
  • 6 połówek gruszek z syropu
  • 300 g mascarpone
  • 4 łyżki prażonych płatków migdałowych

Deser gruszkowy z mascarpone - Opis przyrządzania:

Imbir drobno siekamy.
W rondelku postawionym na małym ogniu roztapiamy marmoladę, dodajemy imbir i brandy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gruszki osączamy z syropu i kroimy w kostkę.
Połowę gruszkowych kostek mieszamy z połową mascarpone i rozdzielamy między 4 pucharki.
Gruszki polewamy niedużą ilością marmolady. Na marmoladzie kładziemy resztę gruszkowych kostek, zaś na nich resztę mascarpone.
Mascarpone polewamy resztą marmolady, zaś tuż przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Deser gruszkowy z mascarpone: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Deser gruszkowy z mascarpone przepisy:

  • Jesienny sos do gorzkich sałat
    Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.
  • Duża porcja tiramisu
    Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!
  • Sztabki pomarańczowe
    Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.
  • Dip z kolendrą
    Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.


Podziel się linkiem:




Komentarze: