W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czosnkowe szaszłyki z królika

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Czosnkowe szaszłyki z królika

Niemal greckie szaszłyki z chudego króliczego mięsa. Podajemy z pitą lub pilawem z ryżu i masą surowych warzyw. W wersji mini takie szaszłyczki są dobrym daniem na przyjęciach stojących.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g mięsa króliczego bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka ziaren jałowca
  • pęczek świeżego tymianku
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek
  • ćwiartki cytryny do podania

Czosnkowe szaszłyki z królika - Opis przyrządzania:

Mięso obieramy z różnych błon i chrząstek. Kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i siekamy na piure z łyżeczką soli (można przecisnąć ostatecznie przez praskę).
Jałowiec rozgniatamy w moździerzu.
Tymianek płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej ścieramy na drobnej tarce skórkę, z obu wyciskamy sok. ,br> Mieszamy razem czosnek, jałowiec, listki tymianku, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy z mięsem. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Nagrzewamy grill w piekarniku.
Kawałki królika nawlekamy na 8 patyczków do szaszłyków. Wstawiamy pod grill i pieczemy 10-15 minut, często obracając. Mięso powinno lekko się przyrumienić (nie za bardzo, bo będzie twarde i łykowate).
Szaszłyki podajemy z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Czosnkowe szaszłyki z królika: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: