Niemal greckie szaszłyki z chudego króliczego mięsa. Podajemy z pitą lub pilawem z ryżu i masą surowych warzyw. W wersji mini takie szaszłyczki są dobrym daniem na przyjęciach stojących.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czosnkowe szaszłyki z królika - Opis przyrządzania:
Mięso obieramy z różnych błon i chrząstek. Kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i siekamy na piure z łyżeczką soli (można przecisnąć ostatecznie przez praskę).
Jałowiec rozgniatamy w moździerzu.
Tymianek płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej ścieramy na drobnej tarce skórkę, z obu wyciskamy sok. ,br>
Mieszamy razem czosnek, jałowiec, listki tymianku, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy z mięsem. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Nagrzewamy grill w piekarniku.
Kawałki królika nawlekamy na 8 patyczków do szaszłyków. Wstawiamy pod grill i pieczemy 10-15 minut, często obracając. Mięso powinno lekko się przyrumienić (nie za bardzo, bo będzie twarde i łykowate).
Szaszłyki podajemy z ćwiartkami cytryny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Czosnkowe szaszłyki z królika: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |