W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czosnkowa pasta do chleba Magdaleny z Finlandii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Czosnkowa pasta do chleba Magdaleny z Finlandii

Trzeci tysiąc przepisów rozpoczynamy od przepisu przysłanego przez Magdalenę, czytelniczkę z Finlandii - bzy podobno kwitną tam dopiero w czerwcu! Do tej znakomitej, mocno czosnkowej pasty do kanapek Magdalena używa margaryny, ja osobiście wolę smak masła - wybór pozostawiam Wam. Bardzo dziękuję za pyszny przepis!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4-6 ząbków czosnku (ja dałam 6)
  • 1/2 opakowania margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
  • słodka papryka w proszku

Czosnkowa pasta do chleba Magdaleny z Finlandii - Opis przyrządzania:

Jajka gotujemy na twardo (8 minut od włożenia do wrzątku), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem (ja używam do tego tłuczka do ziemniaków, łatwiej i mogę zaangażować do tej pracy dzieci).
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę prosto do miski z rozgniecionymi jajkami.
Dodajemy margarynę lub masło i starannie wszystko ucieramy na pulchną masę.
Pastę doprawiamy do smaku solą i papryką w proszku, po czym podajemy jako smarowidło do świeżego chleba.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czosnkowa pasta do chleba Magdaleny z Finlandii: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Czosnkowa pasta do chleba Magdaleny z Finlandii przepisy:

  • Ciastka kawowe z orzechami
    Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.
  • Proste ciasto bananowe Proste ciasto bananowe
    Bardzo łatwe ciasto, w którym możemy zużyć nazbyt dojrzałe banany. Ciasto zawinięte w folię aluminiową możemy przechowywać przez kilka dni.
  • Pieczony seler z curry
    W zimie trudno jest znaleźć coś naprawdę ciekawego w "zakresie warzyw" - kapusta (ile można...), marchewka (szybko się nudzi), cykoria (dzieci często nie lubią), buraki (farbują ręce) i tak dalej. Każdy więc oryginalny sposób na zimowe jarzynki wart jest szczególnej uwagi.
  • Jajka i szparagi w sosie curry
    Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.
  • Ciasto cytrynowe z polentą nr 2 (bezglutenowe)
    Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...


Podziel się linkiem:




Komentarze: