Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czekoladowy kremik z imbirem - Opis przyrządzania:
Połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (wlewamy tyle wody, by miska z czekoladą nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada roztopi się. Lekko studzimy. Z obu serków odlewamy ewentualną serwatkę (zbiera się czasem na powierzchni lub pod spodem serka). Przekładamy serki do miski i starannie mieszamy. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. 3/4 imbiru drobno siekamy (reszta będzie do dekoracji) i dodajemy do kremu. Mieszamy i przekładamy do 6 szklanych miseczek lub kieliszków. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Tuż przed podaniem ozdabiamy plasterkami pozostałego imbiru.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Czekoladowy kremik z imbirem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |