W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czekoladowy kremik z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Czekoladowy kremik z imbirem

Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g dobrej czekolady deserowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 100 g imbiru w cukrze

Czekoladowy kremik z imbirem - Opis przyrządzania:

Połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (wlewamy tyle wody, by miska z czekoladą nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada roztopi się. Lekko studzimy. Z obu serków odlewamy ewentualną serwatkę (zbiera się czasem na powierzchni lub pod spodem serka). Przekładamy serki do miski i starannie mieszamy. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. 3/4 imbiru drobno siekamy (reszta będzie do dekoracji) i dodajemy do kremu. Mieszamy i przekładamy do 6 szklanych miseczek lub kieliszków. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Tuż przed podaniem ozdabiamy plasterkami pozostałego imbiru.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Czekoladowy kremik z imbirem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: