W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czekolada na gorÄ…co

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Czekolada na gorÄ…co

Czekolada na gorÄ…co

Czasem nie ma rady i mimo wszelkich diet, czekolada na gorąco musi być!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g dobrej czekolady (minimum 60% ziarna kakaowego)
  • 800 ml peÅ‚nego mleka

Czekolada na gorÄ…co - Opis przyrzÄ…dzania:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą i stawiamy wszystko razem na małym ogniu. Trzymamy czekoladę na parze, aż zupełnie się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Roztopioną czekoladę zdejmujemy z garnka, a garnek z ognia.
Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy niemal do wrzenia. Dolewamy trochę do czekolady (przez sitko - kożuch!), mieszamy, po czym wlewamy resztę mleka.
Mieszamy trzepaczką, aż mleko dobrze się wymiesza z czekoladą i powstania piana. Przelewamy czekoladę do filiżanek i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Czekolada na gorąco: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Czekolada na gorÄ…co przepisy:

  • Korzenna czekolada na gorÄ…co
    Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.
  • GorÄ…ca czekolada z cynamonem
    Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne. Ale za to jakie dobre!
  • GorÄ…ca biaÅ‚a czekolada z imbirem GorÄ…ca biaÅ‚a czekolada z imbirem
    Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
  • Åšmietanka czekoladowa do ciast i tortów
    Szalenie prosty i użyteczny przepis na pyszny krem do wszelakich ciast i tortów. Szczególnie dobrze pasuje do czekoladowych biszkoptów i ciast orzechowych.
  • Mus czekoladowy Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: