Magdalenki czyli madeleines, ciasteczka w kształcie muszelek, zyskały nieśmiertelność dzięki Marcelowi Proustowi. Zazwyczaj aromatyzowane są wodą z kwiatu pomarańczy lub wanilią, ale cytrynowe są równie dobre.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 20 ciasteczek
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cytrynowe magdalenki - Opis przyrzÄ…dzania:
Masło wkładamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż się stopi, a potem przybierze lekko orzechową barwę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. Mieszamy i studzimy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Mieszamy ręcznym mikserem na gładką i gęstą masę. Dodajemy mleko, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Do miski z jajkami przesiewamy makę z proszkiem. Mieszamy, po czym wlewamy masło z miodem i jeszcze raz starannie mieszamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Foremkę do magdalenek (ciasteczek w kształcie muszelek) smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika, po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. Magdalenki wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce. Oprószamy cukrem pudrem. Ciasteczka przechowujemy w hermetycznie zamykanym metalowym pojemniku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Cytrynowe magdalenki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |