W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cykoria zapiekana z serem Brie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Cykoria zapiekana z serem Brie

Cykoria na ciepło ma intrygujący smak, w tym przepisie podkreślony przez łagodny, kremowy ser. Tak potraktowaną cykorię możemy podać jako dodatek do smażonego mięsa, ale ja wolę ją jako samodzielne danko - z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże kolby cykorii
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera Brie
  • suszony tymianek

Cykoria zapiekana z serem Brie - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Cykorię obieramy z zewnętznych liści, przycinamy podstawy. Każdą cykorię kroimy wzdłuż na ćwiartki, starając się przeciąć przez głąb, żeby się nie rozpadły na listki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy ćwiartki cykorii i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Solimy i - pardon - pieprzymy, patelnię przykrywamy i dusimy cykorię na średnim ogniu przez 5 minut. Brie kroimy w plasterki. Zdejmujemy przykrywkę, układamy ser na cykorii i oprószamy tymiankiem. Wstawiamy pod rozgrzany opiekacz i grillujemy, aż ser się stopi i zacznie przyrumieniać. Podajemy prosto spod opiekacza, z bagietką i kieliszkiem wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cykoria zapiekana z serem Brie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cykoria zapiekana z serem Brie przepisy:

  • Tourte z cykorią
    Znakomity *!*258*!* z lekko gorzkawym nadzieniem z duszonej cykorii i alzackiego sera *!*4372*!*. Podajemy na miłą, niezobowiązującą kolację, koniecznie z sałatą i kieliszkiem chłodnego alzackiego białego wina.
  • Frittata z papryką i serem brie
    Wariacja na temat włoskiej frittaty - klasyczna jest z grzybami lub karczochami, ale ta z papryką jest równie dobra.
  • Quiche z brokułami i serem Brie Quiche z brokułami i serem Brie
    Prosta tarta z bezmięsnym nadzieniem - solidna przystawka, małe danko lub lekkie danie kolacyjne (z sałatą).
  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
  • Terrine z hiszpańskiej tortilli
    Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.




Podziel się linkiem:


Komentarze: