W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ćwikła

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Ćwikła

Przed Wielkanocą bez ćwikiełki ani rusz... Zazwyczaj kupujemy ją w słoiku, ale domowa jest nieporównywalnie lepsza. Może więc, skoro i tak mamy kryzys, zrobimy tym razem ćwikłę sami? Nie wiem, czy to będzie bardziej ekonomicznie, ale na pewno humor nam się poprawi, kiedy pomyślimy o swoich dobrych intencjach. No i wszyscy będą nas bardzo chwalić...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1-2 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) buraczków równej wielkości
  • korzeń chrzanu o długości 20 cm
  • łyżeczka kminku
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżka cukru

Ćwikła - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Buraczki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, po czym wsadzamy do pieca na godzinkę. W czasie, gdy tam siedzą, obieramy korzeń chrzanu (przy otwartym oknie!) i ścieramy na drobnej tarce.
Upieczone buraki studzimy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z chrzanem i sparzonym na sitku kminkiem.
W garnuszku zagotowujemy ocet z łyżką wody i cukrem, po czym dodajemy do buraków. Solimy do smaku i ugniatamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Na wierzchu ćwikły powinien pojawić się sok. Przechowujemy w lodówce.
Ćwikła najlepsza jest po 2-3 dniach stania w chłodzie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ćwikła: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: