Przed Wielkanocą bez ćwikiełki ani rusz... Zazwyczaj kupujemy ją w słoiku, ale domowa jest nieporównywalnie lepsza. Może więc, skoro i tak mamy kryzys, zrobimy tym razem ćwikłę sami? Nie wiem, czy to będzie bardziej ekonomicznie, ale na pewno humor nam się poprawi, kiedy pomyślimy o swoich dobrych intencjach. No i wszyscy będą nas bardzo chwalić...
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 1-2 słoiki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ćwikła - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Buraczki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, po czym wsadzamy do pieca na godzinkę. W czasie, gdy tam siedzą, obieramy korzeń chrzanu (przy otwartym oknie!) i ścieramy na drobnej tarce.
Upieczone buraki studzimy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z chrzanem i sparzonym na sitku kminkiem.
W garnuszku zagotowujemy ocet z łyżką wody i cukrem, po czym dodajemy do buraków. Solimy do smaku i ugniatamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Na wierzchu ćwikły powinien pojawić się sok. Przechowujemy w lodówce.
Ćwikła najlepsza jest po 2-3 dniach stania w chłodzie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ćwikła: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |