W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Curry z kalafiora

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Curry z kalafiora

Świetne wegetariańskie curry z typowym w tym kontekście połączeniem kalafiora i ziemniaków. Znakomite z ryżem basmati.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kalafior
  • 2 średniej wielkości ziemniaki o zwartym miąższu
  • 2 cebule
  • kawałek świeżego imbiru o długości 1 cm
  • 200 g listków szpinaku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki ulubionej pasty curry (mniej lub bardziej ostrej)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • puszka siekanych pomidorów w sosie własnym
  • cytryna

Curry z kalafiora - Opis przyrządzania:

Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy na sicie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki podobnej wielkości, co różyczki kalafiora.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub też drobniutko siekamy.
Szpinak płuczemy i starannie osączamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy, aż zmięknie - jakieś 5 minut. Dodajemy imbir i pastę curry i smażymy jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
Dolewamy kokosowe mleko, dodajemy pomidory, kalafior i ziemniaki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez 20 minut do pół godziny - ziemniaki muszą być ugotowane.
Z cytryny wyciskamy sok.
Kiedy curry jest już gotowe, wrzucamy szpinak i wlewamy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut w spokoju.
Podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Curry z kalafiora: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Curry z kalafiora przepisy:

  • Warzywa w sosie kokosowym
    Ragout z kolorowych warzyw, gotowanych w mleku kokosowym z masą orientalnych przypraw. Bardzo smaczny obiad - z miską ryżu basmati.
  • Sałata ze smażonym kalafiorem
    Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.
  • Zimowa sałata z miodowym sosem
    Ładna i pyszna sałatka z dwu rodzajów kalafiora oraz innych zimowych warzyw. Oryginalny dodatek do smażonej lub grillowanej ryby, smażonego żółtego sera (to wyjątkowo dobra kombinacja) lub kawałka białego mięsa. Możemy też podać ją na przystawkę, ale dobrze byłoby wówczas upiec czosnkową bułkę lub kilka grzaneczek z serem.
  • Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych
    Błyskawiczna sałatka z 4 zaledwie składników. Znakomicie pasuje do grzanek lub razowego chleba.
  • Sabzi z kalafiora i ziemniaków Sabzi z kalafiora i ziemniaków
    Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).


Podziel się linkiem:




Komentarze: