Świetne wegetariańskie curry z typowym w tym kontekście połączeniem kalafiora i ziemniaków. Znakomite z ryżem basmati.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Curry z kalafiora - Opis przyrzÄ…dzania:
Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy na sicie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki podobnej wielkości, co różyczki kalafiora.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub też drobniutko siekamy.
Szpinak płuczemy i starannie osączamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy, aż zmięknie - jakieś 5 minut. Dodajemy imbir i pastę curry i smażymy jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
Dolewamy kokosowe mleko, dodajemy pomidory, kalafior i ziemniaki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez 20 minut do pół godziny - ziemniaki muszą być ugotowane.
Z cytryny wyciskamy sok.
Kiedy curry jest już gotowe, wrzucamy szpinak i wlewamy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut w spokoju.
Podajemy z ryżem basmati.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Curry z kalafiora: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna