W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Coronation chicken

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Coronation chicken

Słynna majonezowa sałatka z kurczaka, podana po raz pierwszy z okazji koranacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Czytałam gdzieś, że kucharze, którzy gotują dla dworu potrawy na szczególnie uroczyste okazje, proszeni są o komponowanie dań w kolorze złotym. W tym przepisie rolę królewskiego złota odgrywa curry i chutney z mango.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży kurczak
  • listek laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • duża cebula
  • mała cebula
  • olej słonecznikowy
  • 2 łyżki łagodnego proszku curry
  • 3 łyżki chutneyu z mango
  • łyżka pasty pomidorowej
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka majonezu
  • pół szklanki gęstego naturalnego jogurtu
  • dojrzałe mango
  • garść listków świeżej kolendry
  • sałata i świeży ogórek (do podania)

Coronation chicken - Opis przyrządzania:

Kurczaka starannie myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dużą cebulę obieramy z łupinki, grubo siekamy i dodajemy do kurczaka. Dosypujemy płaską łyżkę soli i stawiamy garnek na dużym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym tak zmniejszamy ogień, żeby rosół sobie lekko pykał. Gotujemy kuraka przez półtorej godziny, aż będzie miękki, zaś sok wypływający z mięsa po nakłuciu będzie przeźroczysty, nie zaś różowy. Studzimy kurczaka w rosole. Małą cebulę obieramy z łupinki i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulkę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie i zrobi się przezroczysta. Dodajemy curry, mieszamy i smażymy pół minuty. Wlewamy pół szklanki rosołu spod kurczaka, dodajemy chutney, pastę pomidorową i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Studzimy. Zimny płyn mieszamy starannie z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Z zimnego kurczaka zdejmujemy skórę i usuwamy kości. Mięso dzielimy na spore kawałki. Mango, kurczaka i kolendrę dodajemy do sosu i starannie mieszamy. Duży półmisek wykładamy liśćmi mieszanych gatunków sałat. Na sałacie kładziemy kurczaka w sosie i ozdabiamy plasterkami świeżego ogórka.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Coronation chicken: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Coronation chicken przepisy:

  • Kurczak z chilli i makaronem ryżowym
    Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.
  • Chłodnik jabłkowy z curry Chłodnik jabłkowy z curry
    A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów
    Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

były picker-packer, 2012-06-02 22:05:50
oryginalny tzn. sprzedawany np. w tesco, coronation chicken, jest dość pikantny ale naprawdę przepyszny, szczególnie w połączeniu ze świerzą bagietką itp.
Moja ocena: brak oceny