W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Confit z kaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Confit z kaczki

Jedna z najstarszych - i najsmaczniejszych - metod konserwowania mięsa. Szczegółowe przepisy w WGK "O kaczce w zastosowaniu nietypowym".

Kraj pochodzenia: Francja Południowo-Zachodnia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 liÅ›cie laurowe
  • 2 Å‚yżeczki suszonego tymianku
  • 5 Å‚yżek morskiej soli
  • 4 kacze udka
  • zÄ…bek czosnku
  • 500 g (1/2 kg) gÄ™siego lub wieprzowego smalcu (ewentualnie trochÄ™ wiÄ™cej).

Confit z kaczki - Opis przyrzÄ…dzania:

LiÅ›cie laurowe i suszony tymianek mielimy na proszek w mÅ‚ynku do kawy. MIeszamy dokÅ‚adnie z solÄ… i dzielimy tÄ™ mieszankÄ™ na pół. JednÄ… poÅ‚owÄ™ wysypujemy na szklany półmisek. Kacze udka nacieramy posiekanym zÄ…bkiem czosnku i ukÅ‚adamy skórÄ… do doÅ‚u na półmisku z solÄ…. Posypujemy drugÄ… częściÄ… mieszanki. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, po czym udka odwracamy i znów zostawiamy w lodówce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie sól powinna siÄ™ rozpuÅ›cić. Teraz nagrzewamy piekarnik do 150°C. Udka pÅ‚uczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. W garnku, który można wstawić do piekarnika (typu Le Creuset) roztapiamy gÄ™si lub wieprzowy tÅ‚uszcz. Do gorÄ…cego tÅ‚uszczu wkÅ‚adamy kacze nogi – tÅ‚uszcz musi siÄ™gać ponad nie, wiÄ™c ewentualnie dokÅ‚adamy go jeszcze trochÄ™. Gdy miÄ™so siÄ™ już zagrzeje, garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca na półtorej godziny. Sprawdzamy, czy udka sÄ… już miÄ™kkie, wbijajÄ…c patyczek w najgrubszÄ… część kaczej nogi. JeÅ›li wejdzie gÅ‚adko, to confit jest gotowy, jeÅ›li nie to zostawiamy w piecu aż do skutku. MiÄ™kkie miÄ™so wyjmujemy i ukÅ‚adamy w kamionce lub plastikowym pojemniku. Zalewamy przecedzonym przez sitko tÅ‚uszczem, starajÄ…c siÄ™ nie wlać miÄ™snego sosu z dna garnka. Zostawiamy do wystygniÄ™cia, po czym odstawiamy w chÅ‚odne miejsce na co najmniej 3 tygodnie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Confit z kaczki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: