Jedna z najstarszych - i najsmaczniejszych - metod konserwowania mięsa. Szczegółowe przepisy w WGK "O kaczce w zastosowaniu nietypowym".
Kraj pochodzenia: Francja Południowo-Zachodnia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Confit z kaczki - Opis przyrzÄ…dzania:
LiÅ›cie laurowe i suszony tymianek mielimy na proszek w mÅ‚ynku do kawy. MIeszamy dokÅ‚adnie z solÄ… i dzielimy tÄ™ mieszankÄ™ na pół. JednÄ… poÅ‚owÄ™ wysypujemy na szklany półmisek. Kacze udka nacieramy posiekanym zÄ…bkiem czosnku i ukÅ‚adamy skórÄ… do doÅ‚u na półmisku z solÄ…. Posypujemy drugÄ… częściÄ… mieszanki. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, po czym udka odwracamy i znów zostawiamy w lodówce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie sól powinna siÄ™ rozpuÅ›cić. Teraz nagrzewamy piekarnik do 150°C. Udka pÅ‚uczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. W garnku, który można wstawić do piekarnika (typu Le Creuset) roztapiamy gÄ™si lub wieprzowy tÅ‚uszcz. Do gorÄ…cego tÅ‚uszczu wkÅ‚adamy kacze nogi – tÅ‚uszcz musi siÄ™gać ponad nie, wiÄ™c ewentualnie dokÅ‚adamy go jeszcze trochÄ™. Gdy miÄ™so siÄ™ już zagrzeje, garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca na półtorej godziny. Sprawdzamy, czy udka sÄ… już miÄ™kkie, wbijajÄ…c patyczek w najgrubszÄ… część kaczej nogi. JeÅ›li wejdzie gÅ‚adko, to confit jest gotowy, jeÅ›li nie to zostawiamy w piecu aż do skutku. MiÄ™kkie miÄ™so wyjmujemy i ukÅ‚adamy w kamionce lub plastikowym pojemniku. Zalewamy przecedzonym przez sitko tÅ‚uszczem, starajÄ…c siÄ™ nie wlać miÄ™snego sosu z dna garnka. Zostawiamy do wystygniÄ™cia, po czym odstawiamy w chÅ‚odne miejsce na co najmniej 3 tygodnie.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Confit z kaczki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |