W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami

Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 1 kg świeżych muli
  • 250 g oczyszczonych kalmarów
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • garść listków natki pietruszki

Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy płaską łyżkę soli, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie zaczną się, broń Boże, rozpadać (zależnie od wielkości - 15-25 minut). W tym czasie płuczemy mule w dużej ilości zimnej wody. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu, wrzucamy mule i wlewamy kilka łyżek wody. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie mule się otworzą, czyli mniej więcej 5 minut. Co jakiś czas potrząsamy patelnią. Ugotowane mule wyjmujemy łyżką cedzakową - wszystkie, które uparcie pozostały zamknięte, wyrzucamy. Kiedy mule przestygną, wyjmujemy je ze skorupek (zostawiamy kilka w skorupkach do ozdoby). Płyn z gotowania muli cedzimy przez gęste sitko. Kalmary myjemy i kroimy w pierścienie. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok. Płyn od gotowania muli wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy trochę się zredukuje, wrzucamy kalmary i gotujemy przez 30 sekund (od momentu ponownego zagotowania). Dodajemy mule i podgrzewamy jeszcze przez kolejne pół minuty. Ziemniaki odcedzamy, kroimy w plastry i układamy na talerzach. Odcedzamy mule i kalmary i rozkładamy je sprawiedliwie na ziemniakach. Do płynu od gotowania dodajemy skórkę z cytryny, kilka łyżek oliwy i sok z cytryny - może nie cały od razu, trzeba próbować, czy dobre. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu, mieszamy i polewamy porcje sałatki. Podajemy od razu - kieliszek białego wina obowiązkowy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami przepisy:

  • Jarzynowa zupa z mulami
    Solidna zimowa zupa, która - wraz z chrupiącą bagietką - powinna nam starczyć za cały obiad. No może jeszcze jakiś deserek...
  • Risotto z mulami
    Kremowe, morskie risotto, zgodnie z włoskim zwyczajem bez dodatku sera. Bardzo smaczne i delikatne.
  • Mule zapiekane z warzywami
    Kremowe zapiekanki ze świeżych muli - danie nie tylko smaczne, ale i praktyczne, bo można przygotować wszystko wcześniej i tylko na ostatnie 20 minut wstawić do piekarnika (wówczas pieczemy mule 15 minut, żeby dobrze się rozgrzały, a na kolejne 5 minut włączamy opiekacz).
  • Azjatycka sałatka z owoców morza
    Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)
  • Mule duszone z cykorią
    Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.




Podziel się linkiem:


Komentarze: