W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałatka z ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Ciepła sałatka z ziemniaków

Ciepła sałatka z boczkiem i musztardowym sosem - sycące zimowe danie.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 cienkie plasterki wÄ™dzonego boczku
  • 1 i 1/2 kg zwartych ziemniaków
  • musztarda z Dijon
  • 1/3 szklanki biaÅ‚ego octu winnego
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 cebulki dymki
  • natka pietruszki

Ciepła sałatka z ziemniaków - Opis przyrządzania:

Plasterki wędzonego boczku opiekamy na suchej patelni, aż będą rumiane i chrupkie. Kroimy w małe kawałki. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Odcedzamy i lekko studzimy. Robimy sos: łyżkę musztardy z Dijon ukręcamy z octem winnym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy dymkę pokrojoną w plasterki i garść posiekanej natki pietruszki. Ppolewamy połową sosu, dodajemy połowę boczku i starannie, choć delikatnie, mieszamy. Przekładamy do salaterki, polewamy resztą sosu i posypujemy resztą boczku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Ciepła sałatka z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciepła sałatka z ziemniaków przepisy:

  • Niemiecka saÅ‚atka z ziemniaków
    Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.
  • BÅ‚yskawiczny chowder
    Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)
  • Kartoflanka z boczniakami
    Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.
  • SaÅ‚atka z ziemniaków z olejem z pestek dyni
    Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (*!*3290*!*), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).
  • Owerniacka saÅ‚atka z soczewicy (oczywiÅ›cie z Puy)
    Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: