Ciepła sałatka z boczkiem i musztardowym sosem - sycące zimowe danie.
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
1 i 1/2 kg zwartych ziemniaków
musztarda z Dijon
1/3 szklanki białego octu winnego
2/3 szklanki oliwy z oliwek
4 cebulki dymki
natka pietruszki
Ciepła sałatka z ziemniaków - Opis przyrządzania:
Plasterki wędzonego boczku opiekamy na suchej patelni, aż będą rumiane i chrupkie. Kroimy w małe kawałki. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Odcedzamy i lekko studzimy. Robimy sos: łyżkę musztardy z Dijon ukręcamy z octem winnym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy dymkę pokrojoną w plasterki i garść posiekanej natki pietruszki. Ppolewamy połową sosu, dodajemy połowę boczku i starannie, choć delikatnie, mieszamy. Przekładamy do salaterki, polewamy resztą sosu i posypujemy resztą boczku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Ciepła sałatka z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Ciepła sałatka z ziemniaków przepisy:
Niemiecka sałatka z ziemniaków Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.
Błyskawiczny chowder Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)
Kartoflanka z boczniakami Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.
Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (*!*3290*!*), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).
Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy) Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!