Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym - Opis przyrządzania:
Piersi z kury myjemy, osuszamy i usuwamy resztki tłuszczu i chrząstek. Każdą pierś dzielimy na pół (żeby były 4 pojedyncze piersi). Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron.
Cytryny szorujemy w gorÄ…cej wodzie, osuszamy i wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy mięso i smażymy, obracając, aż zarumieni się ze wszystkich stron. Wlewamy połowę soku z cytryny, patelnię przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez 10 minut, raz przewracając.
W tak zwanym międzyczasie płuczemy starannie wszystkie sałaty. Osuszamy i obrywamy ogonki (tam, gdzie trzeba) albo rozdzielamy na listki (tam, gdzie trzeba). Listki mieszamy razem i estetycznie rozkładamy na 4 talerzach.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ukręcamy sos z reszty soku cytrynowego i 4 łyżek oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, po czym polewamy sosem sałatę.
Mięso zdejmujemy z patelni, kroimy w zgrabne plastry i układamy na sałacie. Polewamy sosem od duszenia i posypujemy koperkiem.
Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |