Nietypowy, ale znakomity przepis, pochodzący ponoć z Sardynii. Robiłam pizzę na tym spodzie wiele razy (z pomidorami i kozim serem - patrz przepis, ale każda inna też będzie dobra) i zawsze była udana.
Kraj pochodzenia: Sardynia
Liczba porcji: spora pizza
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto ziemniaczane na pizzÄ™ - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka i zalewamy osolonym wrzątkiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (15-20 minut), odcedzamy i - kiedy przestygną na tyle, że będzie je można wziąć do ręki - obieramy ze skórki. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub tłuczkiem rozgniatamy na naprawdę gładkie piure. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy i robimy w środku dołek. Do dołka kruszymy drożdże i posypujemy 1/2 łyżeczki cukru. Mleko lekko podgrzewamy i wylewamy na drożdże. Dodajemy ziemniaki i smalec w kawałkach. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Toczymy z niego kulę, oprószamy mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aż rosnąc, podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto rozpłaszczamy ręką i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na dość duży placek. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Na cieście rozkładamy nadzienie, czyli istotę pizzy, i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut, aż ser się stopi, a brzegi zaczną rumienić. Podajemy na gorąco, ciepło lub letnio, w zależności od przepisu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Ciasto ziemniaczane na pizzę: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |