Ucierane kruche ciasto do wszelakich słodkich tart. Migdały nie tylko poprawiają smak, ale i konsystencję.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na 1 tartÄ™
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto migdałowe do tarty - Opis przyrządzania:
Masło ucieramy mikserem z cukrem i szczyptą soli na gładki krem.
Dodajemy jajko i miksujemy, żeby się wymieszało z tłuszczem. Dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy - mikserem lub ręcznie - na gładkie, miękkie ciasto.
Ciasto zbieramy w kulę i owijamy folią plastikową. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości mniej więcej 3 mm i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy mniej więcej 26 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Pieczemy na złoto w temperaturze 200 stopni lub też - co zdecydowanie polecam - postępujemy zgodnie z KONKRETNYM przepisem, gdyż ten jest przepisem PODSTAWOWYM!!!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto migdałowe do tarty: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Marzec 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |