W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe)

Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 blacha

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 400 g mąki plus trochę więcej do podsypywania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • około 175 ml ciepłego mleka
  • jajko
  • 50 g masła

Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe) - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. W środku robimy dołek, do którego rozkruszamy drożdże. Na drożdże wsypujemy cukier i czekamy 5 minut. Ręcznie lub mikserem (z końcówkami do zagniatania ciasta) zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając po trochu ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wbijamy jajko i zagniatamy dalej. Masło topimy w małym rondelku. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, dodajemy płynne masło i zagniatamy dalej. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk - jakby co, to podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej pół godziny do 45 minut do wyrośnięcia. Blachę średniej wielkości wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy (żeby wydusić nagromadzone w nim powietrze) i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na placek pasujący do blachy. Przekładamy na blachę, ugniatamy tak, by ciasto dopasowało się do kształtu blachy i zostawiamy do drugiego wyrośnięcia, tym razem na jakiś kwadrans. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe) przepisy:

  • Ciasto drożdżowe słone
    Łatwy i dość szybki - o ile to możliwe z ciastem drożdżowym - przepis na spód do różnych pizzopodobnych placków.
  • Ciasto na pizzę Alberty Ciasto na pizzę Alberty
    Przepis dostałam od Alberty, która prowadzi kursy kulinarne pod Perugią, w Umbrii. Tam jadłam najlepszą pizzę świata - z kwiatami cukinii.
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".
  • Rozmarynowa focaccia
    Klasyczny włoski chlebek - pasuje do wszystkiego: od antipasti do serów na deser. Wystarczy talerzyk z oliwą, kieliszek wina i kolacja gotowa.
  • Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone) Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone)
    Prościuteńkie ciasto na pizzę, focaccię czy paluszki chlebowe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: