Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 blacha
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe) - Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. W środku robimy dołek, do którego rozkruszamy drożdże. Na drożdże wsypujemy cukier i czekamy 5 minut. Ręcznie lub mikserem (z końcówkami do zagniatania ciasta) zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając po trochu ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wbijamy jajko i zagniatamy dalej. Masło topimy w małym rondelku. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, dodajemy płynne masło i zagniatamy dalej. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk - jakby co, to podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej pół godziny do 45 minut do wyrośnięcia. Blachę średniej wielkości wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy (żeby wydusić nagromadzone w nim powietrze) i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na placek pasujący do blachy. Przekładamy na blachę, ugniatamy tak, by ciasto dopasowało się do kształtu blachy i zostawiamy do drugiego wyrośnięcia, tym razem na jakiś kwadrans. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |