W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto cytrynowe z polentÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasto cytrynowe z polentÄ…

Ciasto cytrynowe z polentÄ…

Intensywnie cytrynowe, zarówno w smaku, jak i kolorze, ciasto z dodatkiem polenty (czyli kaszy kukurydzianej). Polewamy je cytrynowym syropem i podajemy z confit z cytryn i bitą śmietaną.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g masÅ‚a
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mÄ…ki
  • 1/2 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru (do syropu cytrynowego)

Ciasto cytrynowe z polentÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ukręcamy mikserem na puch, dodając cukier i skórkę startą z cytryn. Dodajemy po jednym 3 całe jajka, za każdym razem dokładnie wkręcając jajko w masę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem i pół szklanki suchej polenty (kaszy kukurydzianej) dodajemy do masy maślanej i starannie mieszamy.
Ciasto wkładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35 minut. Ciasto powinno urosnąć i się zarumienić, zaś patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy.
W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy syrop cytrynowy: z cytryn, z których starliśmy skórkę, wyciskamy sok. Przelewamy go do garnuszka, dolewamy szklankę wody i dosypujemy 3/4 szklanki cukru.
Stawiamy na niezbyt dużym ogniu i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop trochę zgęstnieje.
Upieczone ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym odwracamy na talerz. Zdejmujemy papier, a ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków w kilkunastu miejscach.
Polewamy ciasto równomiernie syropem i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Podajemy z owocami (kiwi, truskawki, maliny) lub - w wersji eleganckiej - z bitą śmietaną i confit z cytryn.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto cytrynowe z polentą: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasto cytrynowe z polentÄ… przepisy:

  • Najprostsze ciasto cytrynowe
    Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...
  • Ciasto cytrynowe z polentÄ… nr 2 (bezglutenowe)
    Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...
  • Ciasto cytrynowe z rumem
    Ucierane ciasto z dość dużą zawartością rumu. Większość alkoholu wyparowuje jednak w trakcie pieczenia, więc może dzieci nie zauważą? Dobre ciasto na leniwy podwieczorek (plus jakieś miękkie słodko-kwaśne owoce - truskawki, maliny, brzoskwinie...).
  • Ciasteczka cytrynowe z dżemem
    Najładniej wyglądają te ciasteczka z dżemem truskawkowym lub malinowym, ale może też być morelowy lub galaretka porzeczkowa. Ciasteczka z konfiturą cytrynową będą już bardzo wyrafinowane.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: