W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka cytrynowe z kardamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasteczka cytrynowe z kardamonem

Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 1 i 1/3 szklanki (130 g) mąki
  • 1/2 szklanki drobniutkiej kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka startej na drobnej tarce skórki z cytryny
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50 g masła
  • jajko
  • odrobina oleju
  • cukier puder

Ciasteczka cytrynowe z kardamonem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Do malaksera wsypujemy migdały, mąkę, kaszkę, cukier, skórkę z cytryny i kardamon.
Dodajemy szczyptę soli i miksujemy chwilkę, aż wszystko się wymiesza.
Masło kroimy w małe kawałki i wrzucamy do malaksera.
Dodajemy jajko i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite, sztywne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, by się zacząć łączyć, dolewamy łyżkę zimnej wody.
Formę do tarty (o średnicy około 23 cm) leciutko smarujemy olejem. Na spodzie kładziemy odpowiednio przycięty krążek papieru do pieczenia.
Wkładamy ciasto do formy i ugniatamy tak, żeby miało równą grubość.
Oprószamy ciasto cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny - ciasto powinno lekko się przyrumienić.
Wyjmujemy ciasto z pieca i - póki gorące - kroimy na 12 trójkątów.
Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku na ciasteczka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka cytrynowe z kardamonem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ciasteczka cytrynowe z kardamonem przepisy:

  • Ciasto cytrynowe z polentą Ciasto cytrynowe z polentą
    Intensywnie cytrynowe, zarówno w smaku, jak i kolorze, ciasto z dodatkiem polenty (czyli kaszy kukurydzianej). Polewamy je cytrynowym syropem i podajemy z confit z cytryn i bitą śmietaną.
  • Kruche ciastka z polentą Kruche ciastka z polentą
    Wariacja na temat szkockich kruchych ciastek, czyli shortbreads. Bardzo maślane i piaskowe w konsystencji, są świetne do rozmaitych kremowych deserów.
  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Ciasto cytrynowe z polentą nr 2 (bezglutenowe)
    Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...
  • Makaroniki grysikowe
    Bardzo miłe makaroniki, z dodatkiem grysiku i siekanych migdałów. Świąteczne!


Podziel się linkiem:




Komentarze: