Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-cytrynowe-z-kardamonem

Ciasteczka cytrynowe z kardamonem

Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 łyżki mielonych migdałów
1 i 1/3 szklanki (130 g) mąki
1/2 szklanki drobniutkiej kaszki kukurydzianej (polenty)
1/2 szklanki cukru
łyżka startej na drobnej tarce skórki z cytryny
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
50 g masła
jajko
odrobina oleju
cukier puder

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Do malaksera wsypujemy migdały, mąkę, kaszkę, cukier, skórkę z cytryny i kardamon.
Dodajemy szczyptę soli i miksujemy chwilkę, aż wszystko się wymiesza.
Masło kroimy w małe kawałki i wrzucamy do malaksera.
Dodajemy jajko i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite, sztywne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, by się zacząć łączyć, dolewamy łyżkę zimnej wody.
Formę do tarty (o średnicy około 23 cm) leciutko smarujemy olejem. Na spodzie kładziemy odpowiednio przycięty krążek papieru do pieczenia.
Wkładamy ciasto do formy i ugniatamy tak, żeby miało równą grubość.
Oprószamy ciasto cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny - ciasto powinno lekko się przyrumienić.
Wyjmujemy ciasto z pieca i - póki gorące - kroimy na 12 trójkątów.
Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku na ciasteczka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020