W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney pomarańczowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney pomarańczowy

Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 duże cebule
  • 3 duże pomarańcze
  • 300 ml białego octu winnego
  • 225 g cukru
  • 10 strączków kardamonu
  • łyżeczka mielonego turmeriku

Chutney pomarańczowy - Opis przyrządzania:

Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i nasiona. Płuczemy i osuszamy, potem kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Wyciskamy sok. Z wyciśniętych połówek usuwamy resztki miąższu i białego albedo, zaś samą skórkę kroimy w cieniutkie paseczki. Do sporego, ciężkiego rondla wrzucamy chilli, czosnek, cebulę, sok i skórkę z pomarańczy. Wlewamy pół szklanki wody i ocet, wsypujemy cukier. Strączki kardamonu rozgniatamy lekko w moździerzu i dodajemy do rondla, wsypujemy też turmerik i sporą szczyptę soli. Stawiamy rondel na średnim ogniu i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Przykręcamy ogień na malutki i gotujemy przez półtorej godziny, aż chutney zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy - im chutney gęstszy, tym częściej trzeba do niego zaglądać. Gotowy chutney przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym wycieramy słoiki, naklejamy nalepki. Odstawiamy chutney na kilka tygodni, żeby się "przegryzł".

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Chutney pomarańczowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Chutney pomarańczowy przepisy:

  • Chutney z dyni nr 2
    Smaczny, delikatnie przyprawiony, łagodny chutney z pieczonej dyni. Znakomity prezent pod choinkę (akurat zdąży się "przegryźć").
  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
  • Chutney z ananasa
    Jak każdy chutney, i ten robi się niemal sam, musi jednak odstać swoje 3 tygodnie. Chutney ananasowy jest słodki i ma piękny złoty kolor. Podajemy jak zwykle - do ryżu i curry lub do serów.
  • Chutney z bakłażana i dyni Chutney z bakłażana i dyni
    Jesień - czas przetworów. Akurat przypadkiem trafiłam na ten przepis w ostatnim numerze Food and Travel i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Chutney wygląda bardzo przyjemnie, ale czy jest równie dobry, okaże się dopiero za miesiąc (smaki muszą się przegryźć).
  • Chutney z jabłek i papryki
    Delikatny chutney z dużymi kawałkami jabłek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: