Zupa chińskiej diaspory w Stanach Zjednoczonych - czyli jak zmyślnie wykorzystać to, co akurat jest pod ręką. Uwaga - świetny sposób na łagodne wprowadzanie zachowawczych kulinarnie dzieci w wielki świat kuchni narodowych!
Kraj pochodzenia: Chiny/Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chińska zupa z kukurydzy z kurczakiem - Opis przyrządzania:
Mięso z kurczaka rozdzielamy palcami na włókienka.
Imbir obieramy ze skórki i drobniutko siekamy – potrzeba nam będzie mniej więcej płaska łyżeczka imbirowej miazgi – po czym mieszamy z przygotowanym mięsem.
Mączkę kukurydzianą mieszamy z 1 i ½ łyżeczki wody na gładką pastę.
Surowe białka jajek wlewamy do miseczki i ubijamy chwilę widelcem, aż się spienią. Dodajemy pastę z mączki kukurydzianej i mleko, ubijamy dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Mieszamy białka z mięsem z kurczaka.
Wywar wlewamy do garnka i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy.
Jeśli mamy zwykłą kukurydzę, to wrzucamy ją wraz z płynem, w którym sobie pływa, do malaksera i miksujemy, aż część ziaren przekształci się w miazgę – jeśli zaś mamy „creamed corn”, to po prostu otwieramy puszkę.
Kukurydzę dodajemy do wrzącego wywaru i znów zagotowujemy.
Teraz do garnka wkładamy mięso z kurczaka i mieszamy.
Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy jeszcze kilka chwil, aż białko się zetnie, a zupa zgęstnieje.
W tak zwanym międzyczasie obieramy dymkę z podwiędłych liści, odcinamy korzonki. Płuczemy, osuszamy i kroimy skośnie w plasterki.
Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy dymką i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Chińska zupa z kukurydzy z kurczakiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |