Pożywna zupa, szczególnie lubiana przez dzieci. Jest także ekonomiczna - pozwala nam wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka.
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka - Opis przyrządzania:
Puszkę kukurydzy odsączamy na sicie, wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy chwilę, aż część ziaren przybierze postać piure. Resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka obieramy z kości i skóry. Mięso drobno kroimy. Dymkę czyścimy, myjemy i drobno siekamy. Zmiksowaną kukurudzę wrzucamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy rozkruszoną kostkę bulionu z kurczaka. Wsypujemy pół łyżeczki chińskiej przyprawy "pięć smaków", mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy do zagotowania. Łyżkę mąki kukurydzianej mieszamy z łyżką wody na gładką pastę. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż zupa zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone mięso z kurczaka i 3/4 siekanej dymki. Spore jajko ubijamy widelcem w kubeczku. Kiedy zupa się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i wolno, cienkim strumyczkiem wlewamy roztrzepane jajko. Jajko zetnie się w cienkie strzępki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy resztą dymki i polewamy niedużą ilością oleju sezamowego.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |