W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chińska wołowina z groszkiem cukrowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Chińska wołowina z groszkiem cukrowym

Chińska wołowina z groszkiem cukrowym

Byłam ostatnio w instytucji, którą Anglosasi zwą PYO - Pick Your Own. Wchodzi się do wielkiego ogrodu, zbiera, co tam akurat dojrzało i płaci przy wyjściu. Spędzamy czas na świeżym powietrzu, no i wydajemy mniej pieniędzy na produkty rzeczywiście świeże - przynajmniej na Wyspach. No cóż, w Belgii nie jest to rozrywka tania, to na pewno. Ale cała reszta zabawy pozostaje bez zmian. Wśród warzyw uprawianych w Marie's Garden w Overijse był też groszek cukrowy - doskonały w tej właśnie chińskiej postaci.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g rostbefu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 200 g strączków groszku cukrowego
  • czerwona papryczka chilli
  • 1 i ½ łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej
  • ½ szklanki zimnego rosołu (np. Azjatycki wywar z kurczaka)
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego

Chińska wołowina z groszkiem cukrowym - Opis przyrządzania:

Wołowinę myjemy szybko w zimnej wodzie, osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy mięso w cienkie plasterki i wkładamy do miski.
Mieszamy razem zwykły sos sojowy i starty imbir, wlewamy do mięsa i starannie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
Groszek cukrowy starannie płuczemy na sicie i równie starannie osuszamy, przycinamy z obu stron.
Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i ogonek, myjemy i osuszamy. Kroimy papryczkę w długie, cienkie paski.
Mączkę kukurydzianą rozprowadzamy zimnym rosołem, mieszamy, żeby nie było grudek.
Stawiamy wok na naprawdę dużym ogniu, a kiedy zacznie dymić, wlewamy olej z orzeszków ziemnych.
Wrzucamy mięso i groszek cukrowy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor, a nawet zacznie się lekko rumienić - jeśli nasz wok nie jest zbyt duży, możemy zrobić to w 2 turach...
Wlewamy wywar z mączką, dodajemy ciemny sos sojowy i olej sezamowy. Mieszamy, po czym gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki mięsa.
Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy mięso do miski i posypujemy paskami chilli.
Podajemy natychmiast. Ja najbardziej lubię to danie z ryżem, a moje Dzieci - z makaronem sojowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Chińska wołowina z groszkiem cukrowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Chińska wołowina z groszkiem cukrowym przepisy:

  • Polędwica z sosem ostrygowym
    Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.
  • Polędwica z chilli i brokułami
    Ekspresowe danie typu stir-fry, smaczna kombinacja wołowiny i leciutko tylko podgotowanych brokułów. Ilość chilli regulujemy sobie, rzecz jasna, dowolnie, według upodobań.
  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • Syczuański kurczak z orzechami
    Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).


Podziel się linkiem:




Komentarze: