Curry tak zwane suche, czyli z małą ilością sosu. Stopień przyostrzenia pozostawiam Drogim Czytelnikom do własnego uznania, ja tam lubię dużo cayenne... A w ogóle przepis jest na prośbę niejakiego Michała P.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka (Cejlon)
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cejlońskie curry z krewetek - Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), pozbawiamy główek, obieramy ze skorupek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.
LimetkÄ™ szorujemy w gorÄ…cej wodzie, wyciskamy sok. Polewamy nim krewetki i odstawiamy na kwadransik.
W tym czasie obieramy cebulę, imbir i czosnek. Wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie jednolitą pastę.
W woku rozgrzewamy olej. Kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy pastę cebulowo-imbirowo-czosnkową i smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż cebula będzie bardzo miękka - trwa to mniej więcej 10 minut.
Wsypujemy cayenne i paprykę i smażymy jeszcze chwilę, mieszając.
Teraz dodajemy krewetki razem z sokiem, w którym się marynowały, i smażymy, mieszając, aż stracą przezroczystość i będą biało-różowe.
Dodajemy pastę pomidorową i ciut wody i smażymy jeszcze ze 2 minutki, żeby wszystko dobrze się wymieszało i połączyło.
Doprawiamy do smaku solÄ… i odrobinÄ… cukru.
Posypujemy listkami świeżej kolendry i natychmiast podajemy, najlepiej z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Cejlońskie curry z krewetek: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |