Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cejlonskie-curry-z-krewetek

Cejlońskie curry z krewetek

Curry tak zwane suche, czyli z małą ilością sosu. Stopień przyostrzenia pozostawiam Drogim Czytelnikom do własnego uznania, ja tam lubię dużo cayenne... A w ogóle przepis jest na prośbę niejakiego Michała P.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Sri Lanka (Cejlon)

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) surowych krewetek
limetka
mała cebula
kawałek imbiru o długości 3 cm
4 ząbki czosnku
łyżka oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki cayenne (lub więcej)
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
świeża kolendra

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), pozbawiamy główek, obieramy ze skorupek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Polewamy nim krewetki i odstawiamy na kwadransik.
W tym czasie obieramy cebulę, imbir i czosnek. Wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie jednolitą pastę.
W woku rozgrzewamy olej. Kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy pastę cebulowo-imbirowo-czosnkową i smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż cebula będzie bardzo miękka - trwa to mniej więcej 10 minut.
Wsypujemy cayenne i paprykę i smażymy jeszcze chwilę, mieszając.
Teraz dodajemy krewetki razem z sokiem, w którym się marynowały, i smażymy, mieszając, aż stracą przezroczystość i będą biało-różowe.
Dodajemy pastę pomidorową i ciut wody i smażymy jeszcze ze 2 minutki, żeby wszystko dobrze się wymieszało i połączyło.
Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru.
Posypujemy listkami świeżej kolendry i natychmiast podajemy, najlepiej z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024