W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cebula z Apulii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Cebula z Apulii

Włoskie przetwory z warzyw są naprawdę wspaniałe - tę słodko-ostrą sałatkę podajemy na crostini lub podgrzewamy i mieszamy z makaronem. Możemy też podawać ją jako dodatek do białego mięsa lub ryby. Albo na zimno - do serów i wędlin.

Kraj pochodzenia: Włochy-Apulia

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 1 kg słodkiej cebuli mniej więcej tej samej wielkości
  • 3 czerwone ostre papryczki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek

Cebula z Apulii - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebule myjemy, osuszamy i ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebule obieramy ze skórki i kroimy w możliwie cienkie plasterki - nie jest to łatwe, bo upieczone cebule są strasznie śliskie, ale da się zrobić. Papryczki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn myjemy, osuszamy, obrywamy igły i drobno je siekamy. Papryczki i rozmaryn mieszamy z cebulą, solimy do smaku i dolewamy szklankę oliwy. MIeszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. 2-3 słoiki starannie myjemy i sterylizujemy czystym spirytusem lub w piekarniku. Wkładamy sałatkę do słoików, dobrze upychając. Zalewamy do niemal pełna (czyli do poziomu centymetra pod brzegiem słoika) oliwą i patyczkiem do szaszłyków przekłuwamy w kilku miejscach sałatkę aż do dna - chodzi o to, żeby wypuścić uwięzione między warzywami pęcherzyki powietrza. Starannie zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy zimną wodę - tyle, by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywek. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy, wycieramy słoiki i naklejamy nalepki. Odstawiamy na miesiąc, by smaki się przegryzły.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cebula z Apulii: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cebula z Apulii przepisy:

  • Pikantne pikle z Kalabrii
    Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
  • Borowiki w oliwie
    Pyszność nad pysznościami, całe prawdziwki w najlepszej oliwie z oliwek! Wspaniałe jako przystawka lub dodatek do dziczyzny. Albo po prostu do wyjadania ze słoika.
  • Mieszane warzywa w oliwie
    To jeden z moich najulubieńszych przepisów, wielokrotnie próbowany, przekazywany znajomym, chwalony (no pewnie!)... Słoiki z tą marynatą są świetnym prezentem pod choinkę, więc najlepiej od razu zrobić podwójną albo i potrójną porcję.
  • Konfitura z małych cebulek
    Oryginalny dodatek do rozmaitych wędlin - szczególnie pasztetów! - i dojrzałych żółtych serów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: