W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Canarino

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Canarino

Staroświecki, rozgrzewający napój o pięknym żółtym kolorze - stąd i nazwa.

Kraj pochodzenia: Włochy-Południe

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • cukier

Canarino - Opis przyrzÄ…dzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy skórkę - samą żółtą warstwę, bez białego albedo, bo napój będzie gorzki. Rozdzielamy skórkę między 2 szklaneczki i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i zostawiamy do naciągnięcia na 5 minut. Słodzimy do smaku i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Canarino: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Canarino przepisy:

  • Imbirowy julep
    Czyżby amerykańska odpowiedź na Cuba Libre?
  • Limoncello
    Słynny cytrynowy likier w klasycznym wydaniu (po wersję kremową sięgnijcie tu: *!*2571*!*). Digestif i deser w jednym, kwintesencja włoskiego Południa, finał każdego kalabryjskiego posiłku. Na Północy Włoch, w małym miasteczku Limone nad jeziorem Garda (w którym cytryną ozdobione jest dosłownie wszystko), limoncello (częściej pod nazwą limoncino) wchodzi w skład drinków (na przykład: *!*5974*!*) i najróżniejszych deserów (patrz: *!*2636*!*).
  • Napój ananasowo-imbirowy
    Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.
  • Mangorita a la Natalka
    Zrobiłam wczoraj tę mangoritę dla uczczenia ostatniego ciepłego dnia. Ponieważ przypadkowy nieco dobór składników i proporcji okazał się nadzwyczaj udany, szybko go zapisuję, bo zapomnę. Drink nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś chce, może sobie go dosłodzić syropem cukrowym - nam ta cierpkość właśnie odpowiadała.
  • Smoothie z awokado
    Wiosennie bladozielony śniadaniowy koktajl. Daje siłę na cały dzień (a przynajmniej do obiadu).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: