Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4-8 (8 sztuk)
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Burgery bez mięska - Opis przyrządzania:
Pęczak wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki - jakieś 1/2 godziny do 3 kwadransów. Odcedzamy na sicie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu. co jakiś czas mieszając, az zrobi się szklista. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do pęczaku.
Chleb kroimy w kostkÄ™, wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na drobne okruszki.
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką, odcinamy (lub raczej wyłamujemy) nóżki. Kapelusze wkładamy do malaksera (okruszków chlebowych nie trzeba wyjmować) i dodajemy opłukaną i osuszoną natkę. Miksujemy, aż grzyby będą dobrze posiekane.
Teraz do malaksera wrzucamy pęczak z cebulką i jeszcze chwilę miksujemy, żeby kasza się nieco rozdrobniła (łatwiej będzie formować kotlety).
Przekładamy zawartość malaksera do miski, dodajemy żółty ser, rozbełtane jajka i sos sojowy i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, raz jeszcze mieszamy.
Zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma toczymy z masy 8 kulek, po czym formujemy je w kształt hamburgerów. Jeśli będziemy je grillować, smarujemy je z obu stron oliwą i kładziemy na aluminiowej tacce (lub specjalnej grillowej patelni, są takie). Pieczemy nad rozżarzonymi węglami po mniej więcej 5 minut z każdej strony, aż będą ładnie rumiane, mogą nawet mieć - jak to rzeczy z grilla - fragmenty mocniej przypieczone...
Jeśli nie rozpalamy akurat grilla, smażymy burgery na maśle rozgrzanym z łyżką oliwy, na rumiano, po 3-4 minuty z każdej strony.
Podajemy burgery jak każde inne, czyli w bułce (może być podpieczona na grillu), z masą warzyw i rozmaitymi sosami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Burgery bez mięska: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |