W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Buraczki z pomarańczami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Buraczki z pomarańczami

Poczciwe buraczki w nowej odsłonie - w sosie pomarańczowym z migdałami. Pasują doskonale do polędwicy wołowej, do pieczonego rostbefu, do domowych hamburgerów nawet, choć niezłe są także do kaczki lub grillowanej piersi z kurczaka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) buraków
  • 2-3 pomarańcze
  • cytryna
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka masła

Buraczki z pomarańczami - Opis przyrządzania:

Buraki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem, stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości, czyli jakąś godzinkę. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy w zgrabną kostkę.
W tym czasie szorujemy pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie, wycieramy.
Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki z pomarańczy (tylko wierzchniej warstwy!), żeby wyszła pełna łyżka. Wyciskamy sok z pomarańczy - powinniśmy mieć 3/4 szklanki.
Migdały wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu i prażymy, mieszając, aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczane kostki. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy skórkę z pomarańczy, sok, nieco soli i pieprzu do smaku. Wciskamy trochę soku z cytryny i gotujemy jarzynkę mały kwadransik, aż sos się zredukuje do konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Przekładamy buraczki na półmisek i posypujemy zrumienionymi migdałami.
Podajemy niekoniecznie na bardzo gorąco - raczej na ciepło, wówczas uwydatni się cała słodycz buraczków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Buraczki z pomarańczami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Buraczki z pomarańczami przepisy:

  • Linguine z pomarańczami
    Zupełnie nietypowy przepis na makaron w sosie maślanym z pomarańczami. Sos wymaga uwagi i pewnej delikatności w podejściu, ale warto spróbować.
  • Relish z borówek z buraczkami
    Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.
  • Marynata z pomarańczy
    Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.
  • Ciepła sałatka z pieczonych buraczków
    Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.
  • Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem
    Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!


Podziel się linkiem:




Komentarze: