Poczciwe buraczki w nowej odsłonie - w sosie pomarańczowym z migdałami. Pasują doskonale do polędwicy wołowej, do pieczonego rostbefu, do domowych hamburgerów nawet, choć niezłe są także do kaczki lub grillowanej piersi z kurczaka.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Buraczki z pomarańczami - Opis przyrządzania:
Buraki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem, stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości, czyli jakąś godzinkę. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy w zgrabną kostkę.
W tym czasie szorujemy pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie, wycieramy.
Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki z pomarańczy (tylko wierzchniej warstwy!), żeby wyszła pełna łyżka. Wyciskamy sok z pomarańczy - powinniśmy mieć 3/4 szklanki.
Migdały wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu i prażymy, mieszając, aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczane kostki. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy skórkę z pomarańczy, sok, nieco soli i pieprzu do smaku. Wciskamy trochę soku z cytryny i gotujemy jarzynkę mały kwadransik, aż sos się zredukuje do konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Przekładamy buraczki na półmisek i posypujemy zrumienionymi migdałami.
Podajemy niekoniecznie na bardzo gorąco - raczej na ciepło, wówczas uwydatni się cała słodycz buraczków.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Buraczki z pomarańczami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |