W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bruschetta z bobem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Bruschetta z bobem

Młody bób i ser pecorino to zestaw absolutnie klasyczny w Toskanii czy Umbrii. Grzanki z bobem i serem są świetną pogryzką do włoskiego wina - kolor obojętny.

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8-12 crostini (patrz przepis)
  • 400 g bobu
  • oliwa z oliwek
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • garść świeżo startego sera pecorino
  • płatki sera pecorino do posypania

Bruschetta z bobem - Opis przyrządzania:

Robimy crostini (patrz przepis). Bób wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy i gotujemy 5-10 minut, w zależności od wielkości i wieku ziaren, aż będzie niemal miękki. Przelewamy zimną wodą i zdejmujemy z ziaren skórkę. Bób rozgniatamy widelcem, dodając trochę oliwy. Z mięty obieramy listki i drobno je siekamy. Dodajemy do bobu. Dosypujemy starty ser, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem z młynka (dużo). Pastą z bobu smarujemy gorące grzanki. Ozdabiamy płatkami pecorino i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bruschetta z bobem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: