Młody bób i ser pecorino to zestaw absolutnie klasyczny w Toskanii czy Umbrii. Grzanki z bobem i serem są świetną pogryzką do włoskiego wina - kolor obojętny.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Umbria/Toskania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bruschetta z bobem - Opis przyrzÄ…dzania:
Robimy crostini (patrz przepis). Bób wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy i gotujemy 5-10 minut, w zależności od wielkości i wieku ziaren, aż będzie niemal miękki. Przelewamy zimną wodą i zdejmujemy z ziaren skórkę. Bób rozgniatamy widelcem, dodając trochę oliwy. Z mięty obieramy listki i drobno je siekamy. Dodajemy do bobu. Dosypujemy starty ser, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem z młynka (dużo). Pastą z bobu smarujemy gorące grzanki. Ozdabiamy płatkami pecorino i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bruschetta z bobem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |