Bobotie to znakomity, egzotyczny klops z Południowej Afrryki, zawsze z dodatkiem curry i czegoś słodkiego (rodzynki, chutney). Podajemy z ryżem i surowymi warzywami.
Kraj pochodzenia: Południowa Afryka
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bobotie z jagnięciny - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z chleba tostowego ścinamy skórkę, zaś miąższ kruszymy na drobne okruszki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy, ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż cebulka będzie miękka i lekko złota. Gotową cebulę zdejmujemy z patelni. Zwiększamy ogień i na tej samej patelni, nie dodając już tłuszczu, podsmażamy mieloną jagnięcinę. W trakcie smażenia rozgniatamy mięso łyżką lub widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Mięsa nie rumienimy, chodzi tylko o to, żeby przestało być surowe. Mieszamy razem chlebowe okruszki, skórkę i sok z cytryny, cebulę, mięso, orzeszki piniowe, rodzynki, curry, cukier i sól do smaku. Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy mleko i rozbijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do mięsa z dodatkami i starannie mieszamy. Smarujemy masłem prostokątną formę do zapiekania. Przekładamy masę mięsną do formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do zagrzanego piekarnika na 40 minut. Podajemy na ciepło, ale nie wrząco-gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Bobotie z jagnięciny: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |