W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Błyskawiczna cukinia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Błyskawiczna cukinia

Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 8 małych cukinii
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • pęczek bazylii

Błyskawiczna cukinia - Opis przyrządzania:

Orzeszki piniowe wsypujemy na małą patelenkę. Prażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliły. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Na sporej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy. Na gorącą wrzucamy cukinię i smażymy, mieszając od czasu do czasu, na sporym ogniu, aż zacznie się rumienić. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i nożykiem do cytrusów ścinamy długie, cienkie paski skórki. Bazylię myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Usmażoną cukinię odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, solimy i przekładamy na talerze. Posypujemy orzeszkami piniowymi, skórką cytrynową i listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Błyskawiczna cukinia: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Błyskawiczna cukinia przepisy:

  • Tażin z cielęciny z sosem cebulowym
    Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.
  • Tażin z kurczaka z cytryną
    Doskonała letnia potrawa. Ponieważ używamy w niej tylko nóżek z kurczaka, może na marokańskie smaki dadzą się skusić i dzieci? Podajemy z kuskusem lub świeżą bagietką i dużą ilością pomidorów z cebulką.
  • Świąteczna kaczka ze śliwkami i kapustą
    Bardzo oryginalny przepis, luźno wywodzący się z francuskiej Alzacji. Zestawienie suszonych śliwek i kiszonej kapusty duszonej w śmietanie jest może nieoczekiwane, ale bardzo smaczne.
  • Pasztet z leśnymi grzybami Pasztet z leśnymi grzybami
    Ten luksusowy (choć w rezultacie niedrogi) pasztet jest na najwyższym miejscu na mojej liście "do zrobienia wkrótce" -- o ile, oczywiście, da się jakoś uzbierać te półtora kilo mieszanych grzybów... Na pewno wiecie, jak się sprawdza, czy pasztet jest dobrze przyprawiony? Trzeba usmażyć małą kulkę masy, wystudzić i zjeść - wtedy wiadomo, czy daliśmy dostatecznie dużo soli i przypraw.
  • Klasyczne ossobuco
    To przepis dla mojej przyjaciółki Halinki - długo przez nią wyczekiwany. Osoobuco wymaga pocięcia giczy cielęcej na poprzeczne plastry, co przez lata całe przekraczało wyobraźnię polskich rzeźników. Ostatnio jednak nastąpił wyraźny przełom i oto okazało się, że nic rzeźnikom nie straszne, że ciąć w poprzek potrafią i ba, czynią to nawet chętnie, wnioskując z obserwacji cielęcej podaży. W klasycznym mediolańskim przepisie nie dodaje się pomidorów, co bardzo mi odpowiada - w większości "włoskich" restauracji w Europie ossobuco dosłownie pływa w przecierze pomidorowym, co skutecznie zniechęca mnie do zamawiania tego właśnie dania. Poniższy przepis pochodzi od Anny Del Conte, znakomitej Włoszki piszącej po angielsku. Troszkę go zmodyfikowałam, ale tylko troszkę.




Podziel się linkiem:


Komentarze: