W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bisque z krewetek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Bisque z krewetek

Nie ma nic lepszego na początek eleganckiego obiadu, niż klasyczna zupa typu bisque. Intensywny aromat owoców morza jest wyjątkowy apetyczny i - jakby to określić - szlachetny. Nastraja pozytywnie do dalszej części posiłku. Bisque z krewetek jest zupą bardziej ekonomiczną, niż bisque z kraba czy homara, ale absolutnie wartą wypróbowania. Polecam serdecznie!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kilo surowych krewetek
  • 60 g masÅ‚a
  • 2 pÅ‚askie Å‚yżki mÄ…ki
  • 2 litry wywaru rybnego
  • mielona sÅ‚odka papryka
  • 250 ml (czyli ćwierć litra czyli szklanka) kremowej Å›mietanki
  • 80 ml (1/3 szklanki) wytrawnego sherry

Bisque z krewetek - Opis przyrzÄ…dzania:

Krewetki przelewamy wodą, a jeśli były mrożone, to wpierw je rozmrażamy. Krewetki obieramy ze skorupek i główek. Ani skorupek, ani główek nie wyrzucamy! Z grzbietu każdej krewetki usuwamy czarną żyłkę. W grubym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy skorupki i główki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy chwilę, cały czas mieszając, po czym dolewamy wywar rybny. Wsypujemy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy 10 minut. Zawartość garnka przelewamy przez sitko, mocno odciskając skorupki wraz z główkami. Odciśnięte resztki wyrzucamy. Płyn wlewamy z powrotem do garnka, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Wrzucamy mięso krewetek i gotujemy przez 3 minuty - krewetki powinny stać się różowo-białe i stracić swój szklisty wygląd na rzecz bardziej mięsnego. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Miksujemy porcjami w blenderze na zupełnie gładką masę. Zmiksowaną zupę wlewamy do garnka, dodajemy śmietankę i sherry . Mieszamy starannie i podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Bisque z krewetek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: