Nie ma nic lepszego na początek eleganckiego obiadu, niż klasyczna zupa typu bisque. Intensywny aromat owoców morza jest wyjątkowy apetyczny i - jakby to określić - szlachetny. Nastraja pozytywnie do dalszej części posiłku. Bisque z krewetek jest zupą bardziej ekonomiczną, niż bisque z kraba czy homara, ale absolutnie wartą wypróbowania. Polecam serdecznie!
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bisque z krewetek - Opis przyrzÄ…dzania:
Krewetki przelewamy wodą, a jeśli były mrożone, to wpierw je rozmrażamy. Krewetki obieramy ze skorupek i główek. Ani skorupek, ani główek nie wyrzucamy! Z grzbietu każdej krewetki usuwamy czarną żyłkę. W grubym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy skorupki i główki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy chwilę, cały czas mieszając, po czym dolewamy wywar rybny. Wsypujemy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy 10 minut. Zawartość garnka przelewamy przez sitko, mocno odciskając skorupki wraz z główkami. Odciśnięte resztki wyrzucamy. Płyn wlewamy z powrotem do garnka, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Wrzucamy mięso krewetek i gotujemy przez 3 minuty - krewetki powinny stać się różowo-białe i stracić swój szklisty wygląd na rzecz bardziej mięsnego. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Miksujemy porcjami w blenderze na zupełnie gładką masę. Zmiksowaną zupę wlewamy do garnka, dodajemy śmietankę i sherry . Mieszamy starannie i podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Bisque z krewetek: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |