Elegancki i klasyczny sposób podania szparagów na zimną przystawkę. Sos musimy zrobić w ostatniej chwili.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym - Opis przyrządzania:
Odcinamy szparagom zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obieramy nożykiem do warzyw, zaczynając mniej więcej 4 cm pod główką i ciagnąc nożykiem w dół. Zielonych szparagów nie musimy obierać. Głęboką patelnię napełniamy wrzącą, osoloną wodą. Wkładamy białe szparagi i gotujemy mniej więcej 10 minut, aż będą miękkie. Przekładamy natychmiast do miski z zimną wodą - dobrze jest do wody wrzucić kilka kostek lodu. Do wrzącej wody wkładamy zielone szparagi i gotujemy 3-5 minut, w zależności od grubości. Powinny być al dente, czyli ugotowane, ale twardawe. Przekładamy do miski z zimną wodą. Kiedy szparagi wystygną, osączamy je bardzo starannie z wody i ładnie układamy na dużym półmisku. Kremówkę ubijamy na niezbyt sztywny krem. Żółtka wlewamy do małego rondelka i dodajemy 6 łyżek ciepłej wody. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ręcznym miserem na gładką, gęstą masę. Zdejmujemy z ognia i wolniutko dodajemy oliwę, cały czas ubijając. Mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy natychmiast do szparagów.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |