W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Biała fasola z czosnkowym kremem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Biała fasola z czosnkowym kremem

Mocno czosnkowe ragout ze świeżej białej fasoli - doskonałe z ziemniaczanym piure lub chrupiącą bułką. Do tego pomidory z cebulką i papryką i kieliszek czerwonego wina.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g Å›wieżej biaÅ‚ej wyÅ‚uskanej fasoli
  • gaÅ‚Ä…zka natki
  • gaÅ‚Ä…zka Å›wieżego tymianku
  • listek laurowy
  • główka czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • Å›wieży majeranek

Biała fasola z czosnkowym kremem - Opis przyrządzania:

Fasolę płuczemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, odcedzamy fasolę na sicie i wkładamy z powrotem do garnka. Natkę, tymianek i listek laurowy związujemy białą nicią i wkładamy do garnka z fasolą. Zalewamy znów zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około pół godziny (30 minut), aż fasola będzie miękka, co oczywiście zależy od gatunku i stanu świeżości tejże. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę z łusek i drobno siekamy. Wkładamy do garnuszka, dolewamy 100 ml wody i 2 łyżki oliwy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn niemal całkowicie wyparuje. Ręcznym mikserem rozbijamy czosnek z cebulą na piure, dodając w trakcie miksowania 4 łyżki oliwy. Kiedy masa będzie gładka, dolewamy po trochu wodę, w której gotowała się fasola - kilka łyżek wystarczy, sos powinien mieć kremową konsystencję. Odcedzamy fasolę i mieszamy delikatnie z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy na małym ogniu i posypujemy listkami świeżego majeranku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Biała fasola z czosnkowym kremem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Biała fasola z czosnkowym kremem przepisy:

  • Piure ziemniaczane z fasolÄ…
    Mocno czosnkowe, solidne piure świetnie współgra z pieczoną jagnięciną lub ciemnym mięsem duszonym w sosie.
  • Bulion z prawdziwkami
    Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
  • KieÅ‚baski z fasoli i pieczarek
    Smażone wegetariańskie kiełbaski podajemy tak samo, jak mięsne - z musztardą lub keczupem i ziemniaczkami, na przykład w formie piure. Albo z frytkami...
  • Papryka faszerowana dorszem
    Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.
  • Francuska zupa z bazyliÄ…
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: