Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Banany po kreolsku - Opis przyrzÄ…dzania:
Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół w poprzek, a potem na pół wzdłuż. Patelnię teflonową stawiamy na sporym ogniu i wkładamy masło. Kiedy będzie gorące, wkładamy banany i rumienimy z obu stron. Posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuści i zacznie zmieniać w karmel. W tym czasie szorujemy limetki w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej ścinamy skórkę w długich cienkich paskach (specjalnym nożykiem do cytrusów), z obu wyciskamy sok. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, czyli przybierać złotą barwę, wlewamy sok z limetek i rum. Gotujemy, nie mieszając, a potrząsając patelnią, jakieś 2-3 minuty - cukier powinien rozpuścic się w soku i rumie, a sos lekko zgęstnieć. Banany ostrożnie przekładamy na 4 talerze, polewamy sosem i dekorujemy paskami limetkowej skórki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Banany po kreolsku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |