Banany na ciepło to zupełnie inne owoce, niż te na surowo. Rozgrzewający zimowy deser.
Kraj pochodzenia: Ameryka Åšrodkowa
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Banany pieczone z rumem - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nacinamy skórkę na bananach wzdłuż na całej długości tak, by było widać miąższ. Strąki wanilii kroimy wzdłuż na pół i wciskamy w miąższ bananów. Każdy nadziany wanilią banan zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na żaroodpornym półmisku i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do pół godziny - skórka bananów powinna być czarna, a miąższ miękki. Wyjmujemy banany z piekarnika i odwijamy folię. Do środka wlewamy rum i podajemy po kwadransie, bo najlepsze są na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Banany pieczone z rumem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |