W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bakłażany zapiekane z wołowiną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Bakłażany zapiekane z wołowiną

Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.

Kraj pochodzenia: Egipt

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 sporych bakÅ‚ażanów
  • oliwa z oliwek
  • zÄ…bek czosnku
  • 6 szalotek
  • czerwona papryka
  • 500 g mielonej woÅ‚owiny
  • 3 goździki
  • 150 ml biaÅ‚ego wina

Bakłażany zapiekane z wołowiną - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Bakłażany myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy plastry bakłażanów pojedynczą warstwą i smażymy z obu stron na złoty kolor. W ten sposób smażymy wszystkie bakłażany, dolewając sukcesywnie oliwę. Czosnek i szalotki obieramy i drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy ogonka i pestek, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek, cebulę i paprykę mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy goździki. Na patelni po bakłażanach rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy mięso i smażymy, mieszając, przez 5 minut. W dość głębokim naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie warstwy bakłażanów i mięsa - na wierzchu powinny być bakłażany. Polewamy białym winem. Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 3 kwadranse i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Bakłażany zapiekane z wołowiną: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bakłażany zapiekane z wołowiną przepisy:

  • Salsa z bakÅ‚ażanów
    Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).
  • BakÅ‚ażany zapiekane z mozarellÄ…
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
  • Smażony bakÅ‚ażan z serem
    Prosta i bardzo smaczna "kanapka" z bakłażana i sera. Ser, który użyjemy, powinien się łatwo topić, możemy więc użyć cienkich plasterków manchego, gruyera, nawet mozarelli.
  • Piure z bakÅ‚ażanów z tureckim jogurtem
    Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.
  • BakÅ‚ażany na ostro z anchois
    Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: