Lżejsza wersja słynnej włoskiej potrawy melanzane alla parmigiana. Zapiekankę podajemy gorącą lub letnią, zależnie od nastroju i temperatury powietrza.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Plastry bakłażana solimy i smażymy na rumiano w kilku łyżkach rozgrzanej oliwy. Osączamy na papierowym ręczniku.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, po czym układamy w nim na przemian bakłażany, cebulę i pomidory, posypując ziołami prowansalskimi.
Całość solimy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut do godziny, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |