Oj, dobra to rzecz, zwłaszcza jeśli komuś nie przeszkadza solidna porcja Tabasco i cayenne. Najsmaczniejsze skrzydełka są pieczone na węglowym grillu, ale jeśli pogoda nie pozwoli, to opiekacz w piekarniku też się nada. Do skrzydełek podajemy oczywiście amerykański dip z niebieskiego sera.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Buffalo
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Amerykańskie skrzydełka z grilla - Opis przyrządzania:
Cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy w prasce. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Cebula powinna zmięknąć. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy pomidory, zwiększamy nieco ogień i dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy Tabasco. Gotowy sos miksujemy na gładką masę w malakserze lub blenderze. Skrzydełka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy końcówki - tę najcieńszą kostkę. Dzielimy każde skrzydełko na 2 części, przecinając je w stawie. Mięso solimy, za przeproszeniem pieprzymy i przyprawiamy szczodrze pieprzem cayenne. Pieczemy skrzydełka na ruszcie przez pół godziny, co jakiś czas odwracając. Po kwadransie pieczenia smarujemy skrzydełka sosem i pieczemy dalej, co jakiś czas dodając trochę sosu. Gotowe skrzydełka mieszamy z pozostałym sosem i podajemy natychmiast, z amerykańskim dipem z niebieskiego sera.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Amerykańskie skrzydełka z grilla: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna